Myśliwi z Zarządu Okręgowego PZŁ w Białymstoku wzięli udział w warsztatach kulinarnych
„Jabłka z Karolem Okrasą”, które odbyły się 21 stycznia w Kozińcach w gminie Dobrzyniewo Duże.
Wydarzenie było podsumowaniem projektu zrealizowanego przez Lokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji w Fastach. Oprócz dań przygotowywanych pod okiem Karola Okrasy na stoły trafił gulasz z dziczyzny przygotowany przez białostockich myśliwych.
Jak podkreślał Karol Okrasa aromat kuchni polskiej wpisany jest w naszą tradycję a każdy region kraju charakteryzuje się innymi smakami. Walorami Podlasia są niewątpliwie doskonałej jakości produkty oraz zapach wędzenia. Myśliwi przypomnieli, że dziczyzna, zwłaszcza ta pochodząca z podlaskich puszcz jest wybornym produktem, który zasługuje na szerokie jej stosowanie.
Dziczyzna jest mięsem najwyższej jakości. Jest znacznie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych. Zawiera więcej białka bogatego w aminokwasy egzogenne (to jest takich, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć), obfituje w witaminy (zwłaszcza z grupy B) i minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Dziczyzna pochodzi od dzikich zwierząt, które w swojej diecie mają tylko naturalny pokarm, bez nawozów, pestycydów, hormonów i antybiotyków. Ze względu na smak i aromat zasługuje na zajęcie znaczącego miejsca w naszym codziennym menu.