Ostatni tydzień listopada odbył się pod szyldem warsztatów kulinarnych z dziczyzny. Zarząd Okręgowy w Łomży, Białymstoku i Suwałkach razem z lokalnymi kołami łowieckimi dostarczył dziczyznę miejscowym Kołom Gospodyń Wiejskich, które pod okiem mistrzyni kulinarnej Paluliny Makarskiej z Hell’s Kitchen przygotowywały rozmaite dania z trzech różnych rodzajów mięsa. Głównym celem warsztatów współtworzonych z Urzędem Marszałkowskim była popularyzacja dziczyzny wśród lokalnej społeczności oraz podniesienie umiejętności kulinarnych.
ZO Łomża – sarnina w roli głównej
Warsztaty w Zarządzie Okręgowym w Łomży odbyły się 23 listopada. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przyrządzały sarninę. Zaproszeni na degustację goście mogli raczyć się tatarem z sarny, pieczoną łopatką i udźcami oraz pasztetem.
ZO Białystok – dzik w roli głównej
W Białymstoku warsztaty odbyły się 24 listopada. Wzięły w nim udział przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Janowie. Pod nadzorem Pauliny Makarskiej panie przygotowały dania z dzika:
ZO Suwałki – jeleń w roli głównej
Ostatnia odsłona warsztatów kulinarnych miała miejsce 25 listopada w Zarządzie Okręgowym PZŁ w Suwałkach. Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów suwalskiego, sejneńskiego i augustowskiego pod kierownictwem Pauliny Makarskiej przygotowywały potrawy z jelenia. Kulinarne działania odbywały się w Zespole Szkół Centrum Szkolenia Rolniczego w Suwałkach, a efektem kilkugodzinnego gotowania były między innymi pieczeń z jelenia, pierogi, pasztet czy bułeczki z pieczoną łopatką. Degustacja przyrządzonych potraw potwierdziła, jak zdrowym mięsem jest dziczyzna i warto podejmować kolejne inicjatywy do jej rozpowszechniania.